calculator-calculation-insurance-finance-53621
Blog

KÖNYVELÉS – RECESSZIÓ – INNOVÁCIÓ

Nemrég még az innováció volt az egyik kötelező kifejezés, minden gazdasági témájú megnyilatkozás alkalmával. Úgy tűnik, most a „recesszió” fogja átvenni a helyét. Kell-e aggódnunk és mit tehet ebben a helyzetben a „könyvelő”?  Régi meggyőződésem, hogy a KKV-k működésének innovációja az egyetlen lehetséges út, ha ellensúlyozni akarjuk a várható recesszió káros hatásait. De hogyan értelmezi e törekvéseket az a könyvelő, akinek az összes „tudománya” az, hogy az Áfá-t huszadikán megadja ügyfelének, továbbá, hogy megtiltja, vagy éppen „megengedi” bizonyos költségek elszámolását.  Egyáltalán, mi lesz a hagyományos könyvelőirodákkal, illetve a régi szokásokhoz makacsul ragaszkodó könyvelőkkel és az ennek behódolt „könyvelő nőktől” szabadulni nem tudó vállalkozásokkal. Nos ezt a recesszió eldönti, vagy változtatnak, vagy eltűnnek a „könyvelés-adó-NAV” bermuda háromszögben. De mi a változás útja? A „kontrolling orientált könyvelés”, a fogalmak és prioritások helyre tétele. Különösen a mikro- és kisvállalkozások világában megszokottá vált: számla – könyvelés – adó – „év végi csodálkozás” (kassza egyenlegen, vagy éppen a váratlanul nagy vesztességen).  A helyes sorrend:

  • gazdálkodás – vezetés adatigényének a meghatározása
  • adatok feldolgozása (az adóbevallások teljesítésére  és az éves beszámoló elkészítésére is alkalmas módon), régi nevén „könyvelés”
  • adatszolgáltatás a vezetés részére, különös tekintettel a likvid helyzetre, a bér és járulék adatokra
  • adóbevallások elkészítése
  • gazdálkodás évközi (havi/negyedéves/féléves/egy-háromnegyed éves) értékelése
  • évzárás
  • beszámoló elkészítése.

Ezt kell kiszolgálni megfelelő digitalizálással és ez az, amit mi „kontrolling orientált könyvelésnek” hívunk. Immár második évtizede…  (Bővebben a www.consult-union.hu oldalunkon)

Varga István                                                       adószakértő