balt-818-titanium-elektromos-yacht-kabin-noego-2
Blog

ELEKTROMOS YACHT CÉGTULAJDONBAN

Manapság egyre többeket vonz a balatoni hajózás, különösen az elektromos yachtok világa. Az általuk kínált rekreációs lehetőségek és üzleti célú hasznosíthatóságuk a vitorláshajókéhoz képest is szembetűnő, így szinte kínálják a céges vásárlás lehetőségét. Döntenünk kell azonban, hogy a cégünk tulajdonában álló yachtot szeretnénk-e magáncélra is használni – annak járulékos adóterheivel – vagy a sajátunkat bocsátjuk a cégünk rendelkezésére. Az elektromos yachtok fedélzete ugyanis, kiváló megoldás üzleti megbeszélések és csapatépítő tréningek lebonyolítására, de a ma oly fontos munkaerő megtartás és employer branding céljaira is jól hasznosíthatóak. E döntések előtt azonban adózási kérdéseket is mérlegelnünk kell.

Fő szabály szerint egy gazdasági társaság, bármilyen, a vállalkozási tevékenysége érdekében felmerülő költséget elszámolhat, illetve ilyen célú beruházást megvalósíthat. Amennyiben egy elektromos yacht ilyen, úgy természetesen ennek beszerzése is megengedett. Az Áfa törvény szerint, abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany az általa beszerzett terméket adóköteles tevékenysége érdekében használja, hasznosítja, jogosult arra, hogy a vételárból levonja annak Áfa tartalmát. A bérbeadás ilyen, ide értve a charterezést, illetve az újabban terjedő „apartmanozást” is, mely célra a lakóhajó kategória különösen alkalmasnak tűnik.

Fontos azonban tudni, hogy az Áfa törvény – a már említett bérbeadást kivéve – a yachtot, egyéb vízi közlekedési eszközt (vtsz.8903) terhelő előzetesen felszámított adó levonását tiltja, amennyiben az, sport, vagy szórakozási cél elérésére alkalmas. A rekreációs, illetve egyéb, a cég érdekében történő hasznosítás esetén tehát, az Áfa ugyan nem vonható le, de nincs törvényes akadálya annak, hogy például egy negyven milliós hajóvásárlást mégse adózott jövedelmünkből, hanem céges beruházásként valósíthassunk meg, ráadásul külső források bevonása is sokkal egyszerűbbé válik. Persze mindezt csak abban az esetben tehetjük, amennyiben e beruházás jogalapja biztosított.

A céges beszerzés kínálta további lehetőség, egy gazdaságosabb megoldás a fentebb részletezett célok elérésére: a hajótulajdonrész vásárlás. Ennek lényege, hogy a hajót eleve csak olyan arányban birtokoljuk, amilyen arányban valóban ki tudjuk használni azt, jelentős összegeket spórolva ezzel. További előnye ennek a megoldásnak, hogy olyan színvonalú és méretű hajóhoz juthatunk így, amire esetleg önállóan, egyébként nincs lehetőségünk.

Egy hat fekvőhelyes Balt 818 titanium típusú hajó 25%-os tulajdoni hányada például, már 10 millió forint körüli áron elérhető, amit a cég, befektetett eszközei közt aktiválhat. Ez a Balt-Yacht gyártmány egyébként szintén egy lakóhajó, de „yacht csomagolásban”, felszerelt konyhával, kényelmes, fix bimini tetős „terasszal”, fürdőplatformmal, tulajdonképpen egyenértékű egy kisebb apartmannal. Ha azonban a cégvezetés úgy dönt, kiváló megoldás üzleti megbeszélések, vagy éppen, tréningek helyszínéül, egy kis élményhajózással egybekötve. Tekintve, hogy a fentebb részletezett célokra a résztulajdonunkban álló hajó bérbe is adható, az Áfa visszaigénylés ennek arányában tervezhető.

NOEGO Kft.