alpi-around-the-world-italia
Blog

REPÜLŐGÉP, HELIKOPTER CÉGTULAJDONBAN

Szinte már hallom a kedves kajánkodást: „nem elég, hogy yachtozgatunk, ráadásul még repkedünk is cégpénzen?” Nos, a kérdés nem kifejezetten jóhiszemű, de attól még jogos lehet, amennyiben nem légiszolgáltató cég repülőgépbeszerzéséről van szó. Akkor meg miért…  Azért, mert egy vállalkozás, illetve társaság, egyébként minden olyan fejlesztést, beruházást megvalósíthat, ami közvetlenül, vagy közvetve a társaság érdekeit, üzleti, vagyis árbevételszerző tevékenységét szolgálja.  Akkor meg miért ne?…

A rekreáció például ilyen. Önmagában, ezzel az indokkal azonban nem biztos, hogy megvédhető a repülőgép, vagy helikopter beszerzés, mint a cég érdekében megvalósuló gazdasági esemény, annak 30-100 milliós nagyságrendje, illetve a rekreációra fordítható költségek aránya miatt. Egészen más azonban a helyzet, amikor a repülőgép egy bizonyos tulajdoni hányadát vásároljuk meg és egy új gép árának harmadáért, negyedéért, ugyanúgy használhatunk egy vadonatúj, szép és korszerű repülőgépet, mintha egymagunk birtokolnánk azt. A résztulajdonnal együtt ugyanis megvásároljuk a repülőgép használatának jogát is.

A NOEGO Kft-nél ( www.noego.hu ) jelenleg futó repülőgép projekt keretében például, az Alpi Aviation PIONEER 200-as modelljének 25% tulajdoni hányada vásárolható meg (472,5 kg, vagy 540 kg maximális felszálló súllyal, a tulajdonosok döntése szerint). Azaz tíz millió forintnyi befektetés ellenében, egy tulajdonos évi 75 órában használhatja a gépet, az első motorcseréig. (Legalábbis a terv ez.) E pénzügyi-gazdasági modell gyenge pontja azonban nem az adózás, hanem a légijármű üzemeltetése és a folyamatos légialkalmasság fenntartása, amire éppen a NOEGO, illetve együttműködő partnereinek profizmusa a garancia.

De miként merülhetett föl egyáltalán a repülőgép, vagy helikopter beszerzés gondolata, a jelenlegi gazdasági helyzetben? Hát úgy, hogy válság ide, vagy oda, az élet nem áll meg, a vállalkozói kedvünket pedig próbáljuk valahogy megőrizni, akár ily módon is. És ha tisztességgel befizettük az adóinkat, megőriztük az általunk teremtett munkahelyeket, akkor – ha ennek látjuk értelmét – nyugodtan vegyük meg azt a repülőt, vagy éppen helikoptert. Különösen, mert gazdasági szempontból is megéri, például a beszerzett eszköz értéktartó mivolta okán. És bár az Áfa tv. 124.§ esetünkben nem tiltja az Áfa levonását, azért – a magánhasználatra is tekintettel – érdemes megfontoltan kezelni az adóvisszaigénylés kérdését. Ha pedig gondja támadna az ilyen jellegű gazdasági események helyes adóügyi megítélésével, hívjon nyugodtan a 06 20 315 4889-en.

Varga István