a-jovo-vallalkozasa-smartkkv
Blog

SMART KKV – A JÖVŐ VÁLLALKOZÁSA

Nagy kérdés persze, hogy milyen jövőt tartogat számunkra a sors … Néhány éve még nem tudtunk elképzelni mást az elkövetkező időkre, mint folyamatosan bővülő piacokat és állandó növekedést. Az egyetlen „rossz hír” az erősödő verseny volt. De mi maradt mára? A bizonytalanság…                                 Vannak persze olyan vállalkozások, melyek még nem érzik a saját bőrükön a jövő fagyos leheletét, akik pedig igen, azok sem tudják, hogy az pontosan milyen irányból jön. Európát, az egész világgazdaságot, netán csak kis hazánkat lengi körül…  De mit tehet, aki már bajban van és mit az, aki úgy érzi, hogy erre az eshetőségre is készülnie kell, még ha időnként át is sejlik a felhők mögül a nap.

Mindenekelőtt, kevésbé költői módon viszonyulva a problémához, TERVEZZEN!!! Igyekezzen naprakész lenni saját számait illetően és mérje föl tartalékait. Jó, de mit csináljanak a „kicsik”? Mondom TERVEZZENEK!!! De a mikro- és kisvállalkozások ilyesmivel nem szoktak bajlódni, „legyen munka, aztán majd meglátjuk…”. A komplex, rendszerszemléletű tervezés a nagyok privilégiuma, így gondolja ezt sok vállalkozó mind a mai napig. Csakhogy eljött az igazság pillanata. Számít minden fillér plusz költség és örülnünk kell minden olyan innovációnak, ami megtakarításhoz vezet. Maradhatnánk persze az eredményorientált, alapvetően a növekedésre kialakított tervezési metódusoknál is, van azonban egy alapvető probléma ezekkel: nem alultőkésített vállalkozásokra találták ki őket.

Mit tegyen tehát egy tőkehiányos vállalkozás, homályos és bizonytalan jövőképpel, a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben. Csatlakozzon például a SMART KKV PROJEKT– hez. ( www.smartkkv.hu ) De addig is néhány jótanács: próbáljuk megőrizni állandó vevőinket és meglévő piacainkat, kíséreljük meg modellezni a várható eshetőségeket és ezek következményeit, majd igazítsuk ehhez jövőbeni elképzeléseinket. Vagyis tisztázzuk, hogy van-e esélyünk tovább növekedni (ha visszafogottabb tempóban is), vagy rendezkedjünk be egy szintentartó gazdálkodásra!

Számszerűsítve ez úgy nézne ki, hogy a legrosszabb és a lehető legjobb forgatókönyv számait beírjuk egy eredménykimutatás táblázatba. Nevezzük ezeket negatív jövőképnek, illetve pozitív jövőképnek, vagyis tervnek. A negatív változat esetében tehát, a tárgy évi és az előző évi oszlop mellé, a lehető legrosszabb árbevétel prognózishoz, a várható legmagasabb költségeket írjuk be. A pozitív, azaz optimista tervnél fordítva, az elérhető legmagasabb árbevétellel, valamit a ténylegesen várható költségekkel kalkuláljunk. Az igazság valószínűleg a kettő között keresendő, de készülni a jelen körülmények között, a legrosszabb változatra kell. Szerintem…

És ha nem tud egyedül dönteni, keressen minket: Consult-Union Győr Kft.( www.consult-union.hu ), Varga István 06-20 315 4889. Meghívjuk egy finom kávéra, beszélgetünk egy jót, kicseréljük gondolatainkat az aktuális gazdasági helyzetről és akkor már megérte…

Varga István