gazdasagfejlesztes-2021-smartkkv
Blog

GAZDASÁGFEJLESZTÉS 2021

A gazdaságfejlesztési programok célja általában a gazdaság egy-egy alrendszerének a jelentősebb korszerűsítése, netán a tartósan hátrányban lévő szektorok, vagy éppen régiók felzárkóztatása. Másrészt a világot súlytó járvány átrendezte az eddig helyesnek tűnő arányokat a gazdaságban és most ezt kellene kiigazítani, ha minden jól megy EU-s forrásokból.

Kell-e nekünk, KKV vezetőknek, ennél többet tudnunk a felsőbb célokról, kell-e „rákészülnünk” erre a lehetőségre. (Azon kívül, hogy lázasan kutatunk megfelelő pályázatíró után.) Ha ennek részesei, illetve kedvezményezettjei akarunk lenni, mindenképpen. A feladat, alkalmassá tenni cégünket a támogatás befogadására, ezért fel kell tennünk magunknak a következő kérdéseket:

 • tudunk e valós adatokat szolgáltatni a támogatás elnyerését célzó pályázathoz,
 • alkalmas e „könyvelésünk” a pályázattal összefüggő adataink elkülönített kezelésére,
 • miként történik majd a támogatás útján létrejövő eszköz aktiválása (amennyiben nem kifejezetten költségeink fedezésére kaptuk azt),
 • alkalmas-e számviteli ügyviteli rendszerünk a pályázat teljes folyamatának monitorozására, a pályázattal kapcsolatos ellenőrzések támogatására.

A válaszok nem csak a remélt támogatás elnyerése szempontjából érdekesek, hanem a változóban lévő világunkhoz való igazodás, netán önmagunk „felzárkóztatása” szempontjából is. Szinte már közhelyes beszélni a tudatos vezetés fontosságáról, különösen, ha a tudatos cselekvés főbb irányait nem jelöljük meg, melyek eredője végül is a KKV-k működésének a komplex innovációja. Ez különösen a mikro- és kisvállalkozói szektorra, illetve az alábbi területekre igaz:

 • az ügyviteli és ezzel együtt a számviteli rendszer innovációja,
 • a tervezés, mint vezetői gondolkodásmód általánossá tétele,
  • kontrolling bevezetése,
  • „naprakész” pénzügyi alrendszer kialakítása, különös tekintettel a követeléskezelésre
  • hatékonyság folyamatos monitorozása,
  • HR gondolkodásmód és metódusok fokozatos bevezetése,
 • munkaellátottság folyamatos biztosítása, új „piacok” és beszállítói lehetőségek feltárása, pl. légiipar.

Összegezve: mostantól fő törekvésünk legyen, cégünk növekedési pályára állítása és a cégérték növelése. És ha mindezeket végig gondoltuk, a gazdaságfejlesztési program már elérte a célját. Ehhez nyújt jó lehetőséget a SMART KKV PROJEKT, (www.smartkkv.hu) melyről további információt nyújtanak a Consult-Union Győr Kft, MIKRO ÉS KISVÁLLALKOZÓI TANÁCSADÓ ÉS INNOVÁCIÓS IRODÁJÁNAK munkatársai a 06-20/315-4889 számon.

Azok számára pedig, akik csupán a gondolataikat kívánják rendezni, illetve jövőbeni elképzeléseiket szeretnék kialakítani e kérdésekkel kapcsolatban, vendégeim egy jó beszélgetésre egy kávé mellett.

Varga István
adószakértő