covid-19
Blog

VÍRUS ÉS GAZDASÁG: ÚJRAKEZDÉS, VAGY ÚJRATERVEZÉS?

Erősítse innovációval cége „immunrendszerét”!                                                                                                                       

A „vírus” – mint azt az utóbbi időben megtapasztalhattuk – nemcsak emberre, hanem a gazdaságra is veszélyes lehet. Tudjuk, hogy innováció alatt, új termék, új gyártási mód, bevezetését, új piacok megnyitását és hatékonyságnövelő eljárásokat értünk, melyek egy-egy kreatív ötleten alapuló folyamat elindítása révén valósulnak meg. Ez így persze túl általános, sokkal konkrétabb a problémamegközelítés, ha a bajban lévő KKV-k működésének innovációjáról beszélünk, melynek valószínű eredménye, a tervezhetőség, azaz erőforrásaik észszerűbb felhasználása. Amit azonban ezúttal nem a mindenáron való növekedésre fordítana „szervezetük”, hanem elsősorban „védekezésre”.  Növekedni persze nem tilos recesszió idején sem. De haladjunk sorjában.

A „hagyományos” kisvállalkozói gondolkodásmód a szakmaiságra és a korrekt teljesítésre helyezi a hangsúlyt, ami legtöbbjük számára eddig elég volt a megélhetéshez és egy elfogadható fejlődéshez is. Ezzel párhuzamosan kialakultak azok az ösztönös rutinok (termelésszervezés, adózás, likviditás, házipénztár „szinten tartása” stb.) melyek megadták a vezetés biztonságérzetét.  Eddig…                       A jelenlegi helyzetben azonban ez már nem elég, egy merőben új szemlélettel kell közelíteni a feladatokhoz: ez a hatékonyság-tudatos vezetői gondolkodásmód.

Ahhoz tehát, hogy eredményesen védhessük ki a Covid okozta gazdasági helyzet következményeit, még inkább igaz, hogy terveznünk kell erőforrásaink felhasználását. Pontosabban újra kell terveznünk azokat, a jelenlegi helyzethez igazítva.  Ideje tehát a tavaszi első hullám vészforgatókönyvein túllépni és a jövőre gondolni.

Az ehhez szükséges döntések megalapozása azonban nem megy adatok nélkül. Adatok márpedig vannak minden rendes mikro- és kisvállalkozásnál. Persze nem biztos, hogy akkor és úgy, ahogy a cégvezetés szeretné. A működés innovációjának alapkérdése pedig pont ez: ha az adók bevallása és az évvégi beszámoló törvényes, illetve szabályos, akkor miért nem kaphatja meg, az e dokumentumok alapját képező adatokat a könyvelőtől a cégvezetés is? A megoldást az általunk kialakított kontrolling-orientált könyvelési metódus jelentheti…  És ehhez, még csak méregdrága, a mikro vállalkozások számára, gyakran túlkomplikáltnak tűnő szoftver bevezetése sem szükséges. A fejlesztés első fázisában legalábbis nem… Bőségesen elegendő az ügyviteli folyamatok és a vezetés információ igényének logikus végig gondolása, majd a számviteli-, ügyviteli rend módosítása ennek megfelelően.

Az eredmény pedig – a valós helyzetet tükröző adatok, időben történő szolgáltatása a cégvezetés döntéseihez – nem marad el.  Az általunk ekként kialakított rendszerek esetében biztosan nem … Tapasztalatainkat szívesen megosztjuk könyvelő kollégáinkkal és azokkal a mikro és kisvállalkozásokkal, akik „felveszik a kesztyűt” és nem félnek a jelenlegi helyzet adta kihívásokkal szembenézni és akik önkéntes tagjai Kamaránknak.

Varga István
adószakértő
gazdasági szakmérnök